Joakim Forsgren
Joakim Forsgren

2017.06.17

Secondhand Daylight

Intervju av Sofia Jonsson, Radar Collective

En himmelsk bunker. Så beskrivs ‘Secondhand Daylight’, en utställning med 50 konstnärer på Kummelholmen, i en gammal panncentral i Vårberg. Trots konstnärskapens påfallande bredd blir utställningen som ett allkonstverk. En enda stor installation. De religiösa inslagen kontrasterar strakt med dess smått skrämmande plats; en betongbunker. Radar har pratat med Joakim Forsgren. Han är en av tre som satt ihop utställningen, vilken går att se fram till den 9e juli.

Utställningens tema är i tätt samspel med dess plats. Vad kom först, valet av plats eller valet av utställningskoncept?

– Platsen kom först och vi lät den styra. Tematiken uppstod under övervakning av Mikael Goralski, Christer Chytraéus och mig i samspel med de inbjudna konstnärerna. Exakt vad utställningen handlar om är fortfarande oklart. Lyckligtvis.

Det finns såklart inslag i utställningen som vi har arbetat med under längre tid, som Louise Adelborgs broderier som vi ställde ut första gången 2014 som en del av Restaurering av inre rum på Charlottenburgs gård i Solna.

Adelborg är mest känd för att ha formgivit nationalservisen. Mindre känd är hon för sina ambitiösa broderier. I Solna visade vi bland annat ett doptäcke, ”Universums pärla”, som hon gjorde till Edelweissförbundets kapell 1938. Bland alla gnistrande punkter och kors i doptäckets stjärnhimmel döljer sig också ett litet hakkors. Kända tidigare medlemmar i förbundet är bland annat Hilma af Klint och Carin Göring. Utställningen Secondhand Daylight utgår delvis från ett annat av hennes viktigaste broderier: Vita korset (1915).

Varför valde ni att ha öppningen på nationaldagen?

Folk är lediga och har ändå inget bättre för sig. Det blev också snyggt med tid och datum för öppningen 6 juni kl 18 – 666 SAVE THE DATE.

Även om det är 50 konstnärer som ställer ut så känns hela utställningen som ett enda verk. Det var befriande att det inte las stor vikt vid vem som gjort vad. Var detta ett medvetet grepp?

– Absolut. Vi ser utställningen som ett verk i sig, men som också består av enskilda verk av 50 konstnärer. Helheten och de enskilda verken är lika viktiga men vi ville osäkra upplevelsen genom att inte peka ut vem som har gjort vad och vad som är konst. Några av de bästa verken fanns redan på plats, det handlade bara om att upptäcka dem istället för att städa bort. Vi var noga med att ta tillvara på det som redan var fantastiskt med lokalen.

Vad kommer härnäst?

– Jag och Mikael ska till Moskva i juli för att göra en uppföljare till Serious Colission InvestigationUnit Coalition ihop med bland andra Felix Gmelin och Josefin Andersson. Utställningen öppnar på NCCA 26 juli.

Tillsammans med Christer Chytraéus och Cora Hillebrand gör vi också en variant på Secondhand Daylighttill ett bergrum i Göteborg som öppnar 9 på morgonen 9 september. Det är bara att vända på flyern: 999 SAVE THE DATE.

Jag är också med på Göteborgsbiennalen som öppnar samma kväll, 9 september.