Joakim Forsgren
Joakim Forsgren

2021.05.3

En sol, ett regn, en båge

Pressmeddelande: Jenny Danielsson

Joakim Forsgren: En sol, ett regn, en båge (2021)
Farmors gravtäcke. En hyllning till alla som har orkat leva innan oss.

MÅNDAG 3 MAJ 2021, KL 09.00 – MÅNDAG 31/5

Kl. 9 är ett utställningsprogram i displayfönster, i publik anslutning till Östermalmstorgs tunnelbana. Gångtunneln är öppen för alla i princip dygnet runt.

En sol, ett regn, en båge är symboler som finns broderade i centrum av gravtäcket som intar utställningsrummet. Textilen hålls uppe, klämd mellan två lister i varmförzinkad plåt, samma material som håller våra lyktstolpar funktionsdugliga år efter år. Gravtäckets kanter ramas in av bilder av ax, råg, havre och vete, en koltrast, en gråsparv, landskapsblommor och bokstäver med årtal. Varje bokstav representerar en initial, en efterkommande släkting till kvinnan som broderade. I ena hörnet står ”Samtal pågår …” en påminnelse om kontinuitet och samhörighet över generationer.

– För ett par månader sen, när livet kändes lite tyngre än vanligt, slog det mig, att om bara en enda av mina släktingar i rakt uppåtstigande led inte hade orkat leva, hade jag aldrig funnits. Jag fylldes av en hisnande känsla som lämnade mig djupt rörd. Det här är ett försök att visa tacksamhet, berättar Joakim.  

Under pandemin har livets förgänglighet blivit mer påtaglig än vanligt. Nästan alla känner någon som dött i sjukdomen. Allas liv, både lokalt och globalt, har påverkats. Pandemin har skapat oro och ovisshet. Vad gör det med oss? Hur ska vi orka leva?

Kanske ligger svaret i förenade krafter? Joakim Forsgrens studio ligger i Hagalund i Solna. När pandemin slog till förra året blev han en av flera röster i Radio Ankaret. Seniorträffen Ankaret i Hagalund var tvungna att omorganisera sin verksamhet och tillsammans med kulturförvaltningen byggdes under några veckor tillfälliga skyddsmasker av overheadfilm. Någon kom på idén att vi borde sända radio för att nå ut till de äldre. Joakim föreslog att han kunde göra det i sin studio och så blev det. Närradiostationen Radio Ayeneh, vanligtvis en kanal främst för persisktalande, upplät tid för projektet som försökte erbjuda social närhet på betryggande avstånd.

Konstnären Joakim Forsgren (f. 1981) bor och arbetar i Stockholm. Hans konstnärskap omfamnar objekt, installationer och musik. Ofta undersöker hans installationer specifika rum och får gränsen mellan konst och verklighet att luckras upp. Han arbetar ofta i samarbete och har samproducerat flera utställningar, bl.a. Secondhand Daylight på Kummelholmen 2017 och Orosmoln av obeskrivlig kraft – en serie utställningar om människans förberedelser för katastrofer för Region Gävleborg 2018.

I början av juni presenterar han tillsammans med bl.a. Per Hüttner och Barbara Polla projektet Dark matter, golden door, på flera platser kring Norrmalmstorg, bland annat på SKF Konstnärshuset.